Wil je kans maken op gratis trainingen? Maak jouw eigen account aan (of login)

Troublespeech

Leerdoel

Een lastig en impopulair standpunt goed onderbouwen en geloofwaardig presenteren.

Opdracht

Probeer jezelf uit een hele lastige situatie te praten.

Je krijgt een situatie voorgelegd. Hieronder staan er enkele die je kan gebruiken, maar je kan ook zelf er een bedenken. Vervolgens krijg je 15 minuten de tijd om een speech van 3 minuten voor te bereiden. Het doel van die speech is om jezelf te redden uit de situatie. Je kunt uitleggen dat het niet zo erg is als het lijkt of juist alles bekennen. Je kunt om vergiffenis vragen of een ander beschuldigen van een valse aanklacht. Jij bepaalt jouw strategie!

Situatie A
Als leraar ben je nu echt te ver gegaan: de leerlingen had minstens drie uur nodig om hun huiswerk te maken. De volgende dag kom je terug in de klas en moet je de boze groep toespreken.

Situatie B
Als minister-president van Nederland heb jij besloten België binnen te vallen. Nederlanders steunen je, maar de Belgen nemen het hoog op. Op een persconferentie moet jij een woedende groep Belgische journalisten toespreken.

Situatie C
Je bent de directeur van een bedrijf. Door de economische omstandigheden moet je de helft van de werknemers ontslaan. Er gaan al wat geruchten rond dat het er mensen de laan uit worden gestuurd. Nu is het aan jou om duidelijkheid te scheppen terwijl je iedereen toespreekt.

Feedback

Kies een eenduidige strategie. Het toepassen van meerdere strategiën is vaak niet succesvol. Je excuses aanbieden én de feiten relativeren gaat moeilijk samen. Je komt alsnog onoprecht over. Een simpeler standpunt – en dus een duidelijke strategie – is makkelijker te verdedigen.

Fun-factor:
Niveau: