Wil je kans maken op gratis trainingen? Maak jouw eigen account aan (of login)

Debatvormen

Een debatvorm bestaat uit de regels waar de debaters zich aan moeten houden. Elk debat heeft die regels. Mag je zomaar iemand in de rede vallen? Heb je ook teamgenoten? En hoe lang duurt het debat? Waarom zijn deze regels er? Debatteren doe je vaak voor een publiek of jury. Die moet het wel kunnen volgen. De regels zorgen ervoor dat het interessant blijft voor anderen.

Veel verschillende vormen

Er zijn veel verschillende debatvormen. Welke is interessant voor jouw klas? Probeer er gerust meerdere uit?

Andere afspraken

Naast de debatvormen kunnen er nog andere afspraken gemaakt worden:

  • Hoeveel voorbereidingstijd krijg je? Soms krijg je de stelling en je positie (vóór of tegen) pas een kwartier voor het debat. Soms wordt het al dagen vantevoren bekend gemaakt.
  • Wat voor stelling gebruik je? Een beleidsstelling (een verandering van de wet: harddrugs legaliseren bijvoorbeeld) of een waardestelling (het veranderen van de mening van mensen: Wilders is een zege voor de politiek bijvoorbeeld).
  • Wie beoordeelt het debat? Meestal is dat een jury die kijkt naar specifieke criteria. Maar je kan ook een groot publiek laten stemmen. Een publiek stemt meestal op gevoel. Juryleden onderbouwen hun beslissing daarom vaak beter. Maar als het publiek maar groot genoeg is en je ze meegeeft dat ze het debat moeten beslissen niet op basis van hun eigen mening, maar op basis van welke debater zij beter vonden, is de uitslag best bestrouwbaar.