Wil je kans maken op gratis trainingen? Maak jouw eigen account aan (of login)

Over ons

Debatindeklas.nl is een platform van Debatrix speciaal voor de onderwijsmarkt. Het platform werd gelanceerd op 4 maart 2010. Ons doel: we willen de komende 5 jaar 100.000 jongeren actief laten debatteren!

We zijn ervan overtuigd dat debatvaardigheden cruciaal zijn voor een goede bijdrage aan samenleving en democratie. Maar we zijn er ook van overtuigd dat de huidige debatinitiatieven zich teveel richten op een kleine elite onder de jongeren. Neem de voor scholieren georganiseerde landelijke debattoernooien. Elf jaar na de introductie van het debat in alle lagen van het onderwijs neemt slechts 0,1% van de jongeren in het basis- en voorgezet onderwijs deel aan zo’n toernooi. Dat kan beter. En, zo vinden wij: dat moet beter!

Na uitgebreid overleg met scholieren, docenten en schoolbestuurders kwamen we tot een belangrijke conclusie: de topdown-aanpak waarbij de nadruk ligt op de organisatie van grote toernooien werkt niet. Bij de organisatie van deze debatevenementen gaat het meeste geld naar projectmanagement, locatie, catering etc. Waar scholen écht behoefte aan hebben zijn twee zaken. Allereerst laagdrempelige debattraining. Training die betaalbaar is en training die kan worden ingepast binnen het lesprogramma. Ook is er binnen het onderwijs veel behoefte aan ondersteuning van scholieren die zelf aan de slag willen, of zelfs het debat verder willen verspreiden binnen hun school.

Die zaken bieden we op deze site. De scholieren krijgen gratis toegang tot debattips, stellingen, oefeningen en debatvormen. Op de site staat alles wat je nodig hebt om zelf te debatteren. Ook bieden we een selectie aan bewezen standaardtrainingen die direct online besteld kunnen worden. Door deze aanpak kunnen we scholen toptrainingen bieden vanaf 250 euro!

We zien veel voordelen. De laagdrempelige aanpak maakt het mogelijk niet enkel de elite maar de massa te laten debatteren. En scholen betalen alleen voor wat ze écht nodig hebben en krijgen de tools om zoveel mogelijk zelf te doen.

Samenwerking met maatschappelijke partners

We bieden partners (bijvoorbeeld ministeries of NGO’s) de mogelijkheid om een vervolgtraining te sponsoren. De partner kiest dan een maatschappelijk onderwerp waarover de scholieren tijdens de vervolgtraining actief debatteren. Daarmee krijgt de school dus twee trainingen voor de prijs van één.

What’s in it for partners? De jongeren zijn minstens drie uur bezig (excl. voorbereiding) met het afwegen van voor- en tegenargumenten rondom een maatschappelijk thema. En daar leren ze veel meer van dan een folder of campagne. Gemiddeld leren mensen ongeveer 10% van ze lezen, 20% van wat ze horen, 30% van wat ze zien, 50% van wat ze zien en horen en 70% (!) van waarover ze gediscussieerd hebben met anderen. Dankzij discussies met familie en vrienden zal ook het indirecte bereik significant zijn.

Een partner kan voor 5.000 euro ongeveer 500 jongeren actief laten debatteren over een maatschappelijk thema. En voor 50.000 euro dus 5.000 (!) jongeren.

De onderstaande afbeelding illustreert de aanpak:

debatindeklas.nl combineert als enige het actief debatteren met een groot bereik!

Gezocht!

Op dit moment zijn we nog op zoek naar:

Partners die graag jongeren actief willen laten debatteren, en vervolgtrainingen willen sponsoren.

Ambassadeurs die enthousiast zijn en ons willen helpen bij de introductie en promotie van debat in de klas.nl.

Vragen of feedback? Neem gerust contact met ons op!