Wil je kans maken op gratis trainingen? Maak jouw eigen account aan (of login)

Debatvorm: schaakklok-debat

Bij een schaakklok-debat debatteer je alleen of in tweetallen met tussen jou en de ander een schaakklok. Deze klok geeft beiden kanten bijvoorbeeld drie of vier minuten spreektijd. Een spreker mag alleen praten als zijn tijd loopt. Dus als de andere spreker op de schaakklok drukt, moet jij je mond houden.

Deze vorm leidt niet zozeer tot inhoudelijke verdieping maar is wel erg spannend en kan soms tot hilarische situaties leiden. Daarnaast laat deze vorm goed zien hoe je met timing kunt spelen tijdens een debat. Je mag namelijk niet alleen de tegenstander wegdrukken maar ook jezelf. Na een sterk punt kun je bijvoorbeeld direct de beurt geven aan de tegenstander die dan – verplicht! – moet reageren.

Daarom is het een leuke debatvorm die de nodige afwisseling biedt wanneer je aan het oefenen bent met debat in de klas!