Wil je kans maken op gratis trainingen? Maak jouw eigen account aan (of login)

Tips voor juryleden

Ga je binnenkort een debat jureren? Neem dan deze tips door om te zien wat je absoluut WEL en zeker NIET moet doen.

Do’s bij het jureren

  • Luister oplettend naar het debat, maak aantekeningen van belangrijke opmerkingen en denk na over mogelijke feedback.
  • Wees niet te hard bij de feedback, maar leg wèl goed uit waarom elk team heeft gewonnen of verloren. Het is vervelend voor een team om te verliezen zonder dat het weet wat het beter had kunnen doen
  • Gebruik voorbeelden om je oordeel te onderbouwen. Daarbij mag je best debaters eruit lichten die positief opvielen (“toen Achmed zei dat…”).
  • Hou orde. Bij sommige debatvormen is er een gespreksleider aanwezig (denk aan het lagerhuisdebat), maar bij veel debatten ook niet. In dat geval is het aan de jury om te voorkomen dat sprekers door elkaar heen praten of langer spreken dan is toegestaan.

Don’ts bij het jureren

  • Je eigen mening meenemen. Of de leerlingen achteraf vertellen welke argumenten ze over het hoofd hebben gezien. Dat is niet aan de orde. De debaters dienen beoordeeld te worden op basis van wat zij hebben gezegd, en dus niet op basis van war zij niet hebben gezegd.
  • In de debatten worden de standpunten toegewezen. Realiseer je dat van te voren en beoordeel de debatten alleen op inhoud en debattechniek.
  • Een gelijkspel uitroepen. Er is altijd wel onderscheid te vinden tussen de teams, hoe klein ook. Een gelijkspel uitroepen is een gemakkelijke manier om een moeilijke beslissing uit te weg te gaan. Als jurylid moet je die moeilijke beslissing gewoon maken.
  • In discussie gaan met de debaters over de uitslag. De jury heeft in het debat altijd het laatste woord.