Wil je kans maken op gratis trainingen? Maak jouw eigen account aan (of login)

Hoe jureer je een debat?

Juryleden vervullen een onmisbare rol in het debat. Zij bepalen wie wint. Maar vaak is dat niet de enige taak van de jury. Na afloop van het debat geven ze ook feedback aan de debaters. Als jurylid vertel je ze dan wat ze goed deden en wat ze beter hadden kunnen doen. Maar hoe bepaal je nou wie een debat heeft gewonnen?

Om te bepalen welk team het debat heeft gewonnen stel je je als jurylid NIET de vraag “ben ik overtuigd?”. Jij hebt misschien al een standpunt waar je heel erg in gelooft. Dan zou het team dat het daarmee oneens is geen kans maken in het debat (terwijl teams vaak hun standpunt krijgen toegewezen). In plaats daarvan stel je jezelf de vraag “wie heeft binnen het debat het meest gedaan om een gemiddeld persoon te overtuigen?”. Je neemt dus de rol op je van een gemiddelde Nederlander.

Criteria waarop de jury beslist

Om te bepalen wie het meest overtuigend was, kun je als jurylid kijken naar de volgende drie criteria.

  • Argumentatie. Wie brengt de meest relevante argumenten? Wie onderbouwt deze argumenten het sterkst (feiten, voorbeelden)? Wie heeft de meest originele argumenten? Wie weerlegt de argumenten van de tegenstander het beste?
  • Presentatie. Wie is het meest eloquent (taalgebruik, humor)? Wie is non-verbaal het sterkst (oogcontact, stem, houding)?
  • Strategie & teamwork. Wie brengt argumenten op het beste moment (timing)? Wie ondersteunt zijn teamgenoten het beste? Wie spreekt juist zijn teamgenoot tegen?

Van deze criteria weegt argumentatie het zwaarst. Dat is de basis van het debat. Je presentatie en strategie kunnen nog zo goed zijn, maar zonder argumenten zul je niemand overtuigen.

Juryformulier

Vaak is het handig om tijdens het debat de criteria voor je te hebben liggen. Daarom gebruiken veel juryleden op debattoernooien een  juryformulier (PDF) zoals deze. Dit helpt je als jury ook om na afloop goed uit te leggen waarom je het ene team hebt laten winnen.

Als docent kan je deze criteria ook gebruiken om te bepalen welk cijfer een scholier moet krijgen voor het debatteren.

Morgen: tips voor juryleden. Wat je zeker WEL en NIET moet doen.