Wil je kans maken op gratis trainingen? Maak jouw eigen account aan (of login)

Brits Parlementair

Aan deze debatvorm die uit Oxford komt, doen vier teams van twee personen mee. Niet één kant wint, maar één team wint. Als debater moet je dus niet alleen degelijke argumenten presenteren, maar je ook onderscheiden van je medestanders. Dat vergt creativiteit!

Uitleg

Een Brits Parlementair (BP) debat begint net zoals een Amerikaans parlementair debat. Pas na de eerste vier speeches wordt het verschil zichtbaar. Teams in de tweede helft van het debat moeten niet alleen laten zien waarom zij gelijk hebben, maar ook waarom zij overtuigender zijn dan hun medestanders. Zonder dat ze hun medestanders afvallen; want dat mag niet!

Dat klinkt misschien als een onmogelijk opgave. Maar het is in feite niet anders dan wat twee politieke partijen in een regering doen. De PvdA en het CDA zijn misschien beide voorstander van een bepaalde wet. Maar ze zullen daar andere redenen voor aanvoeren. De PvdA zegt misschien dat het sociaal is. Het CDA zegt dan misschien wel dat het in lijn ligt met hun Christelijke principes. Beide partijen hebben dus hetzelfde standpunt, maar voeren daar andere redenen voor aan die weer andere kiezers aanspreken.

Wie in BP onderdeel uitmaakt van de tweede helft van het debat, heeft als taak nieuwe redenen aan te voeren voor hetzelfde standpunt. Dit wordt een extensie genoemd. Als er in de eerste helft van het debat is gekeken naar de korte termijn, kan je in de tweede helft gaan kijken naar de lange termijn. Als er in de eerste helft vooral is gesproken over de gevolgen binnen Nederland, kan je in de tweede helft kijken naar de gevolgen voor het buitenland.

In BP duren alle spreekbeurten even lang, meestal 5 of 7 minuten. Een jury bepaalt welk team wint en in welke volgorde de overige teams eindigen.

  • Lekker uitdagend
  • Veel verschillende invalshoeken worden belicht
  • Moet wel eerst goed uitgelegd worden

Reglement

In Nederland is er een officieel reglement vastgesteld door de Nederlandse Debatbond. Dat kan je hier nalezen (PDF).